Get Adobe Flash player
Филтер
 • ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА "УНАПРЕЂЕЊЕ УПРАВЉАЊА ЈАВНИМ ФОНДОВИМА У ОПШТИНИ АРАНЂЕЛОВАЦ" ФИНАНСИРАНОГ ИЗ СРЕДСТАВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  Општина Аранђеловац од 25. марта 2011. спроводи пројекат  “Унапређење управљања јавним фондовима у општини Аранђеловац”, који се финансира из EXCHANGE 3 програма Европске комисије. Програмом EXCHANGE 3 руководи Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО). С обзиром да је EXCHANGE 3 усмерен на увођење ЕУ модела у функционисање и побољшање капацитета и ефикасности локалних самоуправа у Србији, Општина Аранђеловац ће управо увођењем новог система управљања јавним финансијама допринети  остварењу наведених циљева.

  У току је завршетак имплементације новог софтвера за финансијско управљање општнским фондовима у складу са препорукама и стандардима ЕУ, који је за потребе овог пројекта развила софтверска компанија Effecta Solutions. Ускоро почиње и едукација запослених и подизање капацитета (људских и техничких) у области савременог управљања финансијама, као и промоција нових процедура и модела финансијског управљања. Око стотину запослених у јавним предузећима ће бити обучено како за коришћење новог софтвера, тако и у вези са новим процедурама и ефикаснијим управљањем јавним фондовима – свако у својој установи. Едукацију запослених ће радити сертификовани стручњаци у области финансијског менаџмента из ’’Института за економику и финансије’’.

  Пројекат се завршава у мају текуће године, када ће нови систем управљања буџетом и јавним финансијама бити и промовисан и ’’пуштен у рад’’. Менаџмент и грађани општине Аранђеловац ће по завршетку овог пројекта имати модеран систем управљања буџетом и јавним финансијама који ће бити транспарентан за све директне и индиректне кориснике (градску управу, комунална предузећа, образовне институције, здравствене установе, привредне субјекте , МСП, невладин сектор итд.).

 • ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ

  У Марићевићева јарузи у Орашцу, где је подигнут  Први српски устанак 1804. године, крај спомен обележја Карађорђу и устаницима, представници Владе Републике Србије, престолонаследник Александар Карађорђевић и представници општине Аранђеловац положили су данас ловорове венце и тиме обележили Дан државности Републике Србије.

  Председник општине Аранђеловац, мр  Влада Гајић обраћајући се присутнима упутио је две поруке.

   “Прва је да је Србија једна и да смо сви Србији потребни. Не треба да се делимо ни да развијамо барјаке. Ми  имамо један барјак и једну заставу Србије. Друга порука је да док је Орашана, Орашца и Аранђеловца овде ће се увек славити и говорити о Првом српском устанку, устаницима и ономе како желимо да имамо модерну Србију, задовољне и срећне људе који у њој живе”, рекао је Гајић.  

  Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић, подсетио је на историјске чињенице везане за борбу српског народа против Турака почетком 19. века, и нагласио значај доношења Сретењског устава из 1835. године. То је била одлука, како је рекао, да Србија припадне цивилизацији на чијој територији живи и којој доприноси, односно Европи. 

  Министар је нагласио да национални празник служи и да себи обезбедимо државу коју чине институције које чувају вредности, али да је чине пре свега појединци које те вредности препознају и носе са собом. 

  На свечаности у Марићевића јарузи, уручена је традиционална награда за родољубиву поезију "Одзиви Филипу Вишњићу", песнику Драгану Вукићевићу из Београда, коју му је доделило Задужбинско друштво "Први српски устанак" из Орашца.

  Поводом Сретења, пре подне је у цркви Вазнесења Господњег у Орашцу Свету архијерејску литургију служио владика шумадијски Јован са свештеницима орашачког намесништва, а потом у Марићевића јарузи и помен Карађорђу и устаницима.

  Обележавање Сретења и годишњице Првог српског устанка пратило је више стотина присталица “Образа", "Равногорског покрета", Удружења "Наши", а присутни су  били и представници Удружења "Краљевина Србија" и "Краљева омладина".

 • ШТЕДЊА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ И У АРАНЂЕЛОВЦУ

  Поштујући Закључак Владе Републике Србије, искључење електричне енeргије  спроводиће се и  код великих потрошача   на територији општине Аранђеловац. Тако је у току недеље обустављена производња у компанијама  “Шамот”, “ИЕП”, “Пештан”, “Бекамент”, “Кубршница” и “Елка”. Јавна расвета искључена  је у свим селима, изузев у центрима, као и декоративна расвета.

  Општински штаб  за ванредне ситуације, према прикупљеним подацима Црвеног Крста, Центра за социјални рад и месних канцеларија, наложио је да се обезбеди  15 м³ огревног дрвета и 20 пакета хране за породице које су у стању социјалне потребе и старим изнемоглим лицима.

  Општински штаб за ванредну ситуацију заседа једном дневно а дежурни телефони на који се грађани могу јавити су 569-171 и 711-080.

 • ПАКЕТИ ЗА СЕДМОЧЛАНУ ПОРОДИЦУ

  Већница за просвету и социјалну политику, Александра Ракић  и директорка  Центра за социјални рад, Нада Танасијевић у сарадњи са Црвеним Крстом  уручиле су данас пакете са најосновнијим намирницама и гардеробом породици Ивановић из Венчана. Шесточлана породица Ивановић, пре 15 дана добила је принову. Због великог снега и непроходних путева, девојчица је рођена код куће.

  На позив мештана, упркос лошим  временским условима, тешко проходним и клизавим путевима  представници локалне самоуправе  упутили су се у ову породицу како би их обрадовали. У разговору са Ивановићима  објашњени су им сви услови  како да остваре право на једнократну новчану помоћ у висини од 31 000 динара за новорођенче коју ће им доделити Општина Аранђеловац.

  Драган Ивановић, једини запослени у овој породици не жали се толико на тешку материјалну ситуацију и на ово хладно време, јер како каже док је кућа пуна деце за њих зиме нема.

  „Ово није једина помоћ коју ће породица Ивановић добити.  Предат је захтев Комисији председника општине за једнократну помоћ  да се Ивановићима обезбеди огрев како би могли без страха да презиме. Локална самоуправа брине о њеном најугроженијем становништву а посебно је појачан надзор  у ванредној ситуацији  насталој због великог снега и ниских температура“, изјавила  је Већница за социјалну политику, Александра Ракић.

  Велико одушевљење које је владало међу најмлађим члановима породице Ивановић за добијене пакете говорило је само једно.  Општина Аранђеловац је још једном успела да обрадује и на кратко усрећи нечије животе.

 • ПОЈАЧАНИ ОБРОЦИ У НАРОДНОЈ КУХИЊИ

  Услед све већих падавина и ниских температура, отежано је снабдевање основним намирницама, као  и проходност путева до удаљених села на територији општине Аранђеловац.  Тим поводом, по изјави Већнице за социјалну политику Александре Ракић појачани су оброци у Народној кухињи за 07.02.2012., где су подељени дупли кувани и суви оброци, што ће бити учињено и у петак, 10. фебруара. Такође се апелује на све оне који немају довољно огрева, хране,  на болесне, старачка домаћинства, породице са малом децом, да се јаве Центру за социјални рад, Црвеном крсту или Штабу за варедне ситуације. Позивају се и сви суграђани који имају такве информације да контактирају наведене службе. Општина ће одмах збринути према потребама угрожене грађане.

  Телефони на које се могу јавити:

  • Центар за социјални рад 720-963
  • Црвени Крст 711-080
  • Општински Штаб за ванредне ситуације 569-171 и 569-173
 • СМАЊЕНИ ПОЛАСЦИ „ЛАСТЕ“ ДО ПОНОВНОГ ПОЧЕТКА РАДА ШКОЛА

  Током трајања ванредних околности насталих услед обилних снежних падавина и престанка рада школа на територији Општине Аранђеловац, СП Ласта ће од понедељка 06.02.2012. престати да одржава поласке који су у функцији превоза ученика, до поновног почетка рада школа.

  Напомињемо да ће на преосталим поласцима градског, приградског и међумесног превоза до границе територије Аранђеловца све ученичке месечне карте важити и током прекида наставе.      

  Преглед полазака градско/приградског превоза у Аранђеловцу у функцији превоза ученика који неће саобраћати током престанка рада школа:
  Аранђеловац - Венчани -Тулеж  11:45 повратак у 12:45
  Аранђеловац - Старо Село 12:30 и 17:50, повратак у 13:15, 18:25
  Аранђеловац - Мисача - Аранђеловац 14:20, 19:00
  Аранђеловац - Раниловић  06:25,13:20, повратак у 07:00,13:50
  Аранђеловац - Босута13:10, повратак у 13:50
  Аранђеловац - Копљари - Гајеви 12:15, 18:20(Г-К), 19:20
  Преостали поласци не свраћају у Гајеве.  
  Аранђеловац - Брезовац13:15Л, повратак у 13:55

  Аранђеловац – Врбичка река 07:20, 13:20, 19:15, повратак у 07:30, 13:30, 19:25.   

 • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ

  Општинско веће, дана 06.02.2012. разматрајући информације о стању насталом услед снежних падавина и проблема везаних за изузетно ниске температуре, донело је Одлуку да основне и средње школе, као и групе Припремног  предшколског програма  на територији општине Аранђеловац, неће радити  у периоду од 06.02. до 10.02.2012.

  Такође у периоду од 06.02. до 10.02.2012. ПУ „Дуга“ обављаће рад у објекту „Дуга“  (вртић код Парка), а у случају потребе за већим капацитетом Установа ће вршити прихват деце и у другим објектима.

  Због велике потрошње ел. енергије јавне установе на територији општине Аранђеловац: СРЦ „Шумадија“, Центар за културу и образовање, Народна билиотека „Свети Сава“ и Народни музеј неће радити од 06.02. закључно са 10.02.2012.

  Такође, обавештавамо грађане да је Општина Аранђеловац постигла договор са Паркинг сервисом да се у периоду од 7.02. до 17. 02. неће  вршити наплата  паркинг возила на територији града.

  Још једном наглашавамо да је у Србији проглашена ванредна ситуација и да сви грађани морају испред својих кућа, зграда и локала да чисте снег јер се очекују још веће падавине.

  Хвала свим грађанима који су показали одговорност и солидарност да наш град буде безбедан.

 • ПОСЕТА ДЕЖЕРА ОПШТИНИ АРАНЂЕЛОВАЦ – ВОЗИЛА ЗА 9 ВРТИЋА

  Шеф делегације Европске уније у Републици Србији, Венсан Дежер посетио је јуче општину Аранђеловац. На радном састанку са председником општине, мр Владом Гајићем, говорило се о пројектима које Европска унија спроводи у здравству и образовању.

  „Помоћ здравственим институцијама и здравственом систему је важна, не само што је видљива већ зато што и сви грађани Србије то могу да осете. Овим поступцима Европска унија показује солидарност и вољу да помогне  грађанима целе Србије“, истакао је Дежер.

  Заједно са председником општине, мр Владом Гајићем, др Перишом Симоновићем, државним секретаром Министарства здравља, Њ.Е. амбасадор Дежер обишао је Здравствени Центар коме је Европска унија донирала мамографску јединицу у склопу ЕУ пројекта „Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака“. 

  На свечнаости у Предшколској установи "Дуга", у оквиру Пројекта „Унапређивање предшколског васпитања и образовања у Србији“ (ИМПРЕС) додељена су возила, из средстава ЕУ, за потребе вртића у нашем граду као и за још осам општина.

  Пројекат ИМПРЕС настоји да унапреди услове за предшколско васпитање и образовање деце из посебно осетљивих група, да побољша квалитет понуде предшколских програма и прошири просторне капацитете предшколских установа у Србији.

  У оквиру овог пројекта Амбасадор Дежер и министар Обрадовић уручили су кључеве 10 модерно опремљених возила. Аутобус-вртић добила је предшколска установа у Пожаревцу, а комби возила припала су општинама Гаџином Хану, Беочину, Ражњу, Малом Зворнику, Сурдулици, Белој Паланци, Петровцу на Млави и Аранђеловцу. 

  Према речима председника општине, мр Владе Гајића, ова локална самоуправа није заборавила колико је значајно улагање у младе, у њихово образовање и развој, што показују и многи пројекти који се спроводе у  предшколским и школским установама.

  „Наша инвестиција за будућност су наша деца. Водити рачуна о најмлађима значи водити рачуна о будућности“, истакао је Гајић.

  Европска унија издвојила је 3,75 милиона евра бесповратне помоћи из предприступних фондова за реализацију овог пројекта који ће трајати до јануара 2014. године.