Get Adobe Flash player
Филтер
 • ПРИДРУЖИМО СЕ ГЛОБАЛНОЈ АКЦИЈИ „САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ“

  Глобалну акцију „Сат за нашу планету“, у суботу 31. марта 2012. у 20:30 часова, подржаће око стотину  милиона људи у више од 135 земаља а међу којима је и наша општина Аранђеловац.

  „Сат за нашу планету“ је светска акција у коју се укључују појединци, организације, компаније и  институције са заједничким циљем – слање снажне поруке да је могуће нешто предузети против климатских промена и да је могуће променити своје свакодневне навике за добробит планете и  нас самих који на њој живимо.

  Почевши од 2009. године када је акција први пут организована у Србији, број градова и општина који подржавају акцију непрестано расте.

  Глобалној акцији се 2011. године у Србији придружило преко 40 градова и општина, а на глобалном нивоу преко 5200 градова из свих крајева света.

  Општина Аранђеловац ће  у оквиру Акције, искључити светла у парку „Буковичке бање“ у недељу, у периоду од 20.30  на сат времена  и тиме показати да брине о здрављу наше локалне средине.

  У име нашег града, позивамо вас да се придружите акцији и тиме покажете спремност да  преузмете одговорност за нашу животну средину тако што ћете искључити  на сат времена свако осветљење  које није од виталног значаја и тако се придружити растућем броју  међународних  заједница које се залажу за водеће глобалне промене животне средине.

 • ПОСЕТА СЕОСКОМ ДОМАЋИНСТВУ МИЛИЈАНОВИЋА У РАНИЛОВИЋУ

  Председник општине Аранђеловац  мр Влада Гајић са својим најближм сарадницима обишао је  сеоско домаћинство Милијановића у Раниловићу. Миломир и Мирјана Милијановић за свој повратак на село и бављење  пољопривредом одлучили су се 2008. године када су обоје остали без посла услед економске кризе.

  Средства за покретање сеоског домаћинства подигли су код Комерцијалне банке и сада као највећи произвођачи млека у овом селу поседују 25 крава и у плану имају проширење фарме.

  “Уложили смо много труда да створимо ово што данас имамо. Велика воља и жеља да нашој деци обезбедимо бољу и сигурнију будућност дало нам је снагу да истрајемо у овом послу”, каже Миломир, газда домаћинства.

  Радни дан породице Милијановић почиње у  4.30 часова ујутру а завршава касно увече. Брига о кравама, прасићима, кокошкама, ћуркама и осталој живини захтева доста времена а све послове на фарми обављају сами.

  Посета председника Општине овом сеоском домаћинству усмерена је на побољшање сарадње и разумевање потреба локланих пољопривредника. Обезбеђивање олакшица  и субвенција кроз конкурсе локалног Фонда за развој пољопривреде  један је од начина на који локална самоуправа покушава да покрене и подржи развој ове привредне гране.

  “Једно је  када седите у канцеларији и доносите важне одлуке у области о којој имате мало сазнања. Друго је када то заиста видите. Зато смо данас овде да сазнамо праве проблеме и увидимо стварност једног сеоског домаћинства, да исправимо пропусте и помогнемо људима“, рекао је председник Гајић.

  Општински Фонд за развој пољопривреде у 2012. години издвојио је 8 милиона динара који ће бити подељени кроз  конкурсе за развој и подстицај регистрованих и активних сеоских домаћинстава на територији општине Аранђеловац.

 • ПОДРШКА ОПШТИНИ АРАНЂЕЛОВАЦ У ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈИ ДРУШТВЕНИХ ДЕЛАТНОСТИ

  На Првој националној конференцији за унапређење рада предшколских установа која je се одржана  1. марта, у старој Народној скупштини Републике Србије, Општина Аранђеловац је у оквиру пројекта ''Помоћ локалним самоуправама у децентрализацији друштвених делатности" потписала Меморандум о сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина. Наша локална самоуправа изабрана је као пилот општина за примену тог  Пројекта,  који спороводи СКГО у сарадњи са Норвешком асоцијацијом локалних власти и Центром за либерално-демократске студије, а који финасијски подржава Министарство спољних послова Краљевине Норвешке.

  Према њеним речима, циљ Пројекта је да се пружи подршка у интегрисању преузетих децентрализованих функција и јавних услуга, како би биле успостављене перспективе даље децентрализације у областима образовања, здравствене и социјалне заштите на локалном нивоу.
  Пројекат ће допринети бољој сарадњи између установа предшколског образовања, Одсека за друштвене делатности Општине Аранђеловац, Центра за социјални рад и здравства. Успоставиће се јединставена база података  у оквиру ресорних институција и организација, њеним запосленима, корисницима и њиховим потребама. База података ће се редовно ажурирати како би се омогућило лакше  идентификовање и континуирано праћење потреба грађана.

  Реализацијом пројекта Општина Аранђеловац ће се укључуити у мрежу институција које се баве унапређењем друштвених делатности на локалном нивоу те ће на тај начин бити омогућен трансфер знања и информација са нивоа централне власти, размена искуства и позитивних примера других локалних самоуправа, преузимање и имплементација развијених модела унапређења у оквиру пројекта.