Get Adobe Flash player
Филтер
 • МОДЕРНИ ПРЕКРШАЈНИ СУД

  Услуге новог информационог центра  ради побољшања ефикасности рада Прекшајних судова од сада ће моћи да користе и грађани Аранђеловца. Наиме, Прекршајни суд у Аранђеловцу, уз помоћ USAID Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт и Министарства правде Републике Србије, добио је нови инфо-пулт који ће  омогућити грађанима бржи и лакши приступ потребним информацијама.

  Председник општине мр Влада Гајић сматра да је ово значајан пројекат за убрзано спровођење законитости, ефикасности и транспарентности у раду суда и пружању услуга грађанима.

  У правосудном систему Србије, посебно место имају прекршајни судови јер управо преко њих највећи број грађана долази у контакт са правосуђем. Тако министарка правде Снежане Маловић истиче да су прекршајни судови  један од најуспешнијих примера реформисаног  правосуђа али и да  упркос добром раду увек постоји и простор за његово додатно унапређење. „Поред законодавног оквира, за ефикасан рад неопходни су и најсавременији технолошки услови за рад“, изјавила је министарка Маловић.

  Тако је Прекршајни суд у Аранђеловцу , уз помоћ USAID и Америчке амбасаде, постао  пример како треба унапредити услове за рад. У овом суду дизајниран је и  изграђен   информациони шалтер, реновиране и адаптиране суднице, као  и архива.

  „Обновљене просторије Прекршајног суда омогући ће свима  који користе услуге тог правосудног органа,  лакши приступ информацијама уз неометани рад судства“, рекла је амбасадорка САД Мери Ворлик.

 • ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА – ВОЈНИ ЛЕКАР У СЕЛУ РАНИЛОВИЋ

  У среду, 25. априла 2012. године у амбуланти у селу Раниловић, медицинске екипе Восјке Србије и Дома здравља Аранђеловац, извешће заједничку акцију „Промоција здравља – војни лекар на селу“, у времену од 10 до 17 часова.

  Том приликом ће бити урађени општи лекарски прегледи, ЕКГ, мерење шећера у крви и подела основних лекова по препоруци војних лекара.

  НАПОМЕНА: Прегледи су бесплатни за све, без обзира да ли пацијенти поседују оверену здравствену књижицу или не.

  Пожељно је да са собом понесу постојећу здравствену документацију.

 • РЕНОВИРАН ВРТИЋ „СУНЦЕ“

  Пре пет месеци у вртићу „Сунце“  могли сте да затекнете један не тако задивљујући призор. Неокречене  собе за игру, стари етисони, старе играчке, купатила. Данас је то сасвим другачије.  Окречене собе у веселим бојама, нова купатила, нове играчке, граја и велики осмеси на дечјим лицима јесте то што испуњава и даје нови сјај вртићу.

  „Брига о најмлађима, обезбеђивање бољих и здравијих услова за њихово одрастање јесте најважнија брига за локалну самоуправу и за запослене у ПУ Дуга“, истакао је председник Општине мр Влада Гајић, приликом обиласка објекта „Сунце“.

  У ПУ Дуга, која ове године прославља 45 година постојања, борави око 1100 малишана. Приоритет јесте сређивање објеката који су у ф-ји више од 20 до 30 година, обезбеђивање што бољих услова за одрастање малишана као и улагање у нова средства за учење.  Даљи планови су и комплетна замена фасаде  и прозора на објекту „Сунце“, као и прозора на објекту „Дуга“, за који је локална самоуправа конкурисала  код Министарства за заштиту животне средине и просторног планирање.

 • ДНЕВНИ БОРАВАК ЗА ДЕЦУ ОМЕТЕНУ У РАЗВОЈУ

  После много година, општина Аранђеловац ће добити дневни боравак за децу ометену у развоју старости од 10 до 20 година. За адаптацију старог вртића на Колонији у дневни боравак, локална самоуправа  је у сарадњи са Министарством за рад и социјалну политку, обезбедила средства за реализацију  пројекта.

  Према речима председника Општине мр Владе Гајића, оснивање дневног боравка јесте обавеза локалне самоуправе али у исто време и одговорност свих нас да породицама са децом ометеном у развоју олакшамо  свакодневни живот и помогнемо деци да се лакше укључе  у друштвену заједницу.

  Потпуно бесплатан дневни боравак намењен је деци ометеној у развоју старости од 10 до 20 година, где ће се збрињавати четири сата дневно, према степену ометености. Циљ пројекта је да се време боравка продужи на 8 сати дневно.

  Чланица Општинског већа задужена за социјалну политику Александра Ракић,  сматра да је отварање боравка један велики корак за општину Аранђеловац јер је то нешто што је Аранђеловцу последњих десетак година јако недостајало а  што је морао да има.

  “Оснивањем развојне групе при ПУ “Дуга”, пре 12 година, први пут општина Аранђеловац је покренула овакав вид помоћи деци и родитељима. Данас сам посебно поносна  што крећемо у још један пројекат помоћи деци ометеној у развоју”, изјавила је Александра Ракић.

  Вредност пројекта реновирања и  отварања дневног боравка износи 3 милиона динара, од чега ће 1 милион финансирати Министартсво за рад и социјалну политику а остатак новца локална самоуправа.

 • БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ ЗА ПЕТ САМОФИНАСИРАЈУЋИХ СТУДЕНАТА

  Председник општине Аранђеловац,  мр Влада Гајић  и директорка Високе технолошке школе струковних студија у Аранђеловцу, проф др Анка Луковић потписали су данас Споразум о техничко-пословној сарадњи.

  Споразум подразумева да Општина Аранђеловац из свог локалног буџета издвоји  средства потребна за поновну акредитацију свих смерова Високе технолошке школе, а за узврат Висока технолошка школа се обавезује да ће у наредних пет школских година, колико траје акредитација, за пет самофинансирајућих студената са територије општине Аранђеловац,  покрити трошкове студирања.

  “Ова врста сарадње је изузетно значајнa како за школу тако и за њене студенте. Имаћемо два критеријума на основу којих ће се бирати пет студената,  а то је њихов претходни успех и социјални положај”, рекао је председник Гајић.

  Потписивање Споразума, потврдило је још једном добар однос  између локалне самоуправе и   Високе технолошке школе, као и да поред сарадње у инфратсруктурном смислу постоји још један вид сарадње који је веома значајан  за будуће студенте.

  Директорка Високе технолошке школе, проф др Анка Луковић, захвалила се локалној самоуправи и председнику Општине  на показаној вољи и жељи  да се један овакав технички споразум потпише,  који је значајан за све студенте, поготову за студенте из нашег града.

  Почетком ове године, Висока технолошка школа потписала је Споразум са Факултетом организационих наука из којег произилази да ће студенти  по завршетку те Високе школе имати директну проходност за продужетак студија на Факултету организационих наука, првенствено  из студијског програма Информационе технологије.

 • АРАНЂЕЛОВАЦ – ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

  II састанак мреже “Унапређење децентрализоване услуге“ у оквиру Пројекта „Подршка локалним самоуправама у децентрализацији друштвених делатности“, који спороводи Стална конференција градова  а финансира норвешка Влада, одржана је данас у Аранђеловцу. Састанку су присуствовали представници локалне самоуправе, представници Дома здравља Аранђеловац као и представници социјалне заштите.

  „Друштвене делатности и њихова децентрализација су важан  сегмент у раду сваке локалне самоуправе. Данас смо овде  да  дамо пуну подршку пројектима унапређења рада друштвених делатности јер је то у интересу наших грашана. Значајно је да смо почели да сарађујемо између себе, као општине Шумадијског округа, да размењујемо знања и искуства и заједно унапређујемо рад друштвених делатности“, рекао је председник општине,  мр Влада Гајић,  приликом обраћања присутнима.

  Као пример добре праксе  на тему „Јавно здравље“ представљен је Дом здравља у Аранђеловцу, а састанку су присуствовали и представници Велике Плане, Горњег Милановца, Јагодине, Кнића, Крагујевца и Раче.

 • МИНИСТАР ДУШАН ПЕТРОВИЋ У АРАНЂЕЛОВЦУ

  Министар Душан Петровић и председник општине Аранђеловац, мр Влада Гајић  обишли су  данас фабрику за прераду пијаће воде која представља најважнији пројекат који се реализује у нашој општини, у последњих  двадесет година.

  Према речима министра Петровића, Министарство пољопривреде у целој Србији помаже различите радове који се односе на водоснабдевање. „У Аранђеловцу се ради на једној капиталној ствари која ће на најбољи могући начин и са најбољом могућом технологијом, обезбедити воду  најбољег кавлитета  за преко 14000 домаћинстава и све оне који  воду троше у привредном процесу“, рекао  је министар Петровић.

  Укупна вредност пројекта износи 2,2 милиона евра, од којих је Дирекција за воде Републике Србије уложила 1,5 милиона, док је остатак средстава издвојен из општинског буџета. Изградња постројења за прераду пијаће воде започела је у марту 2011. године а план завршетка радова је 01. јун 2012.

  Председник Гајић је приликом обиласка фабрике, истакао да нови систем прераде воде предвиђа најсавременије методе  као што је озонизација и ултравиолетна  дезинфекција, као и најсавременији систем филтрирања и хлорисања воде. Поред квалитетне пијаће воде добићемо и проширење капацитета фабрике на 300 l/s, који ће задовољити потребе Аранђеловчана за наредних 30 година.

  У току своје посете, министар Петровић заједно са представницима локалне самоуправе, обишли су и сеоско домаћинство Милијановића у Раниловићу. Миломир и Мирјана Милијановић, за свој повратак на село и бављење  пољопривредом одлучили су се 2008. године када су обоје остали без посла услед економске кризе. Средства за покретање сеоског домаћинства подигли су код Комерцијалне банке и сада као највећи произвођачи млека у овом селу поседују 25 крава и обрађују 30 ha земље. Општина Аранђеловац овој породици помогла је код узимања кредита за набавку стоке и изградњу објекта, тако што је преузела да плати сву камату на износ  кредита. 

  Приликом обиласка завршних радова на тржном центру Фортуна у Аранђеловцу, наглашено је да је то објекат који заиста испуњава све стандарде савремене трговине, који ће се простирати на 6.000 метара квадратних, а чије се отварање очекује половином маја.

  Нови објекат трговинске куће „Фортуна“ значајан је не само са аспекта запошљавања 100 становника Аранђеловца, већ и у смислу побољшања туристичког садржаја и показатеља да конкуренција постоји у српској трговини и то у Аранђеловцу.