Get Adobe Flash player
Филтер
 • ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

  Први пут пре 40 година  5.  јуна обележен је светски Дан заштите животне средине. Ове године овај мали јубилеј биће обележен уз помоћ Високе технолошке школе где ће професори са појединих смерова заједно са ученицима и представницима Општине Аранђеловац покушати да укажу на значај заштите животне средине.

  Манифестација под називом “ПЛАНЕТА ЗЕМЉА ЈЕ ЈЕДИНИ НАШ ДОМ, А ОДРЖИВА ЗАШТИТА ЊЕНЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ЈЕ НАША ОБАВЕЗА” одржаће се од 10h до 14h на градском тргу у Аранђеловцу.

  Циљ организовања манифестације јесте да се сазна колико су грађани упућени у обележавање  светског дана заштите животне средине, да се чује њихово мишљење, да се подигне свест о потреби одрживе заштите животне средине и одрживог развоја.

 • ЗАВРШЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА „УНАПРЕЂЕЊЕ УПРАВЉАЊА ЈАВНИМ ФОНДОВИМА У ОПШТИНИ АРАНЂЕЛОВАЦ“ ФИНАНСИРАНОГ ИЗ СРЕДСТАВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  Општина Аранђеловац одржала је данас завршну конференцију поводом  реализације Пројекта „Унапређење управљања јавним фондовима у Општини Аранђеловац“ финсираног из Exchange 3 програма Европске комисије.

  Циљ пројекта је видљивост у трошењу општинског буџета и подразумева систематизацију у управљању финансијама у свим јавним предузећима и установама путем развоја институционалног софтвера, обезбеђивања едукативних и промовисањем нових процедура за управљање буџетом, извршавање буџета и буџетским извештавањем. То значи да ће руководство локалне самоуправе имати потпуни и јасан увид како јавна предузећа послују и како троше новац.

  Према речима, председника општине Аранђеловац, мр Владе Гајића, ово је могућност да се убрза систем доношења одлука, повећа контрола трошења и  уштеди новац. „Ако је наш буџет 7 милиона евра, ако се остваре уштеде или онемогући непотребна потрошња за само 5%, то је 350 000 евра. То су значајна средства која могу да се употребе за све оно што је неопходно и нужно“, рекао је председник Гајић.
  Конференцији су присуствовали вође пројекта, представници Сталне конференције гардова и општина као и представници партнерског града Тарту из Естоније.

  Искуства и савети стручњака из Естоније били су од велике помоћи приликом организовања и спровођења пројекта, нарочито током развоја софтвера који је основни алат за успешно вођење општинских финансија. Независна софтверска фирма, Effecta Solutions d.o.o., била је задужена за развој новог институционалног софтвера уз велику подршку домаћих и страних стручњака из области финансија и рачуноводства, како би направила систем који задоваљава потребе једне локалне самоуправе у Србији.

  Општинска управа и грађани Аранђеловца добили су модеран систем управљања буџетом и јавним финансијама који је транспарентан за све директне и индиректне институције (градску управу, комунална предузећа, образовне институције, здравствене установе, привредне субјекте, итд.).

 • ПОЗИВ ГРАЂАНИМА АРАНЂЕЛОВЦА ДА ПРИЈАВЕ ЛОКАЦИЈУ ЗА ЧИШЋЕЊЕ У АКЦИЈИ „ОЧИСТИМО СРБИЈУ“

  Позивамо Вас да узмете учешће у акцији „Очистимо Србију“ која ће се одржати 9. јуна са почетком у 9 сати ујутру, тако што ћете пријавити локацију за чишћење или се пријавити да будете један од волонтера у акцији на локацији која Вам буде додељена од стране координатора акције.

  Молим Вас да до 30. маја доставите локацију како би требовали џакове и рукавице потребне за акцију.
  То ћете учинити позивом на број  064 8669 329  или путем емаил адресе o.perisic@arandjelovac.rs

  Надам се да ћемо  сви  заједно бити поносни на очишћен град, знајући да смо и ми једним делом учествовали у његовом чишћењу.

  Ако свако од нас уради мало, заједно ћемо урадити много
  ОЧИСТИМО АРАНЂЕЛОВАЦ ЗАЈЕДНО

  др.Оливера Перишић
  чланица Општинског већа задужена за заштиту животне средине

 • УГОВОР О ПОКЛОНУ - „ЗДРАВИЈЕ ДЕТИЊСТВО“ И „СТРУЧНА ЗНАЊА“

  Успешна вишегодишња сарадња између Јужноморавског и Шумадијског региона, потврђена је још једном  потписивањем Уговора о поклону између Чешке регије и општине Аранђеловац.

  Потпсивањем Уговора о поклону, Јужноморавска регија се обавезала да ће заједно са Предшколском установом „Дуга“ и Техничком школом „Милета Николић“ спровести пројекте који ће деци и ђацима омогућити здравије детињство и стицање нових стручних знања.

  Према речима Станиславе Славикове, која је у име Јужноморавске регије потписала Уговор, улагање у децу и омладину јесте најбоља инвестиција.

  За 9 година колико траје сарадња спроведено  је 65 пројеката у свим општинама и градовима Шумадијског округа.

  Како је изјавила Александра Ракић, чланица Општинског већа за просвету, ово је други пројекат за две године откада се ова локална администрација налази у општини Аранђеловац . „Јужноморавска регија препознала је  наше капацитете и у нама доброг партнера.“

  Вредност пројекта који се спроводи у техничкој школи износи 20.000 евра и ђацима ће обезбедити нов кабинет намењен за основне наставне активности из области електронике и електроенергетике.  Вредност пројекта који спороводи  ПУ „Дуга“   је 19.500 евра који ће бити уложени у адаптацију фискултурних сала и дворишта у којима ће деца моћи да вежбају и буду физички активна.

 • ТЕРЕТАНА НА ОТВОРЕНОМ

  Парк Буковичке бање коначно је добио прави кутак за спортисте и све оне који воле спорт. Сређивањем трим стазе и постављање справа за теретану на отвореном, Аранђеловац се као туристичко место потрудио, да поред хотелских смешатаја и других садржаја који су посвећени исхрани и забави, у своју понуду убаци активан одмор и рекреацију.

  Како је изјавио председник Општине мр Влада Гајић, трим стаза је пре свега намењена активним спортистима и рекреативцима али и онима који свој радни дан  проводе у канцеларији.

  „Психо-физичка стабилност је свима неопходна, а управо у овом парку, на овој трим стази стази и са овим справама, сви ће имати  прилику да напуне своје батерије“, додао је Гајић.

  Укупна вредност израде трим стазе и набавка справа за вежабање на отвореном износи 6 милиона динара који су издвојени из општинског буџета.