Get Adobe Flash player
Филтер
 • ДОДЕЛА НАГРАДА НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА ЗА ПОДСТИЦАЈ У НАУЦИ, УМЕТНОСТИ И КУЛТУРИ

  У оквиру  обележавања 153. године постојања општине Аранђеловац, Фондација за подстицај стваралаштва у науци, уметности и култури, ученицима основних и средњих школа са територије општине Аранђеловац, доделила  је новчане награде у висини од 10 000, 8000 и 5000  динара. Награде су уручили председник Општине мр Влада Гајић, председник Скупштине Никола Обрадовић, управитељица Фондације Јасмина Крсмановић и председник Фондације Саша Симоновић.

  “Сваки ваш успех је успех вас самих, ваших родитеља али и свих нас који се старамо да сваки ваш дан у школи буде што бољи, свих нас који смо ту да решимо ако имате неки проблем и помогнемо да успете у намерама које имате”, рекао је председник  Општине Влада Гајић, приликом поздрављања добитника наградe.

 • „ЈУЛ – МЕСЕЦ ЈАПАНА“ У АРАНЂЕЛОВЦУ

  Његова Екселенција Амбасадор Јапана, Тошио Цунозаки, посетио је општину Аранђеловац  поводом манифестације „Јул – месец Јапана“ која се овог месеца обележава у Народном музеју у Аранђеловцу.  Том приликом, Амабасадор је посетио  и председника Општине, где су разменили искуства из области културне и туристичке сарадње.

  Касније, уз поздравни говор његове Екселенције и мини концерт госпође Ецуко Цунозаки (виолина) и гђице Фумико Такежита (хармоника) које су извеле пар српских и јапанских композиција, свечано је отоврена изложба „Јапанских  укијо графика 18. и 19. века“.

  Укијо графике израђиване су у техници дрвореза и репродуковане у стотинама примерака. Настале су у 17. веку,  као вид градске, поп-културе намењене пре свега новој буржоазији, трговцима и као таква техника имала је велики утициј на уметнике западног света као што су Ван Гог, Моне, Дега.

  Имајући у виду да се ове године навршава 130 година од прве званичне сарадње између Јапана и Србије, ово је јединствена прилика  да се Аранђеловчани упознају са културом Јапана кроз радионице, књижевне и филмске вечери као и оригами радионице.