Get Adobe Flash player

Нове справе за нови узлет у женском спорту

Узнемирујући подаци да се из општинског буџета издваја три пута више новца за „мушке“ спортове,  да се од 49 регистрованих клубова у општини Аранђеловац финансирају само три женска и 11 мешовитих, а чак 35 мушких клубова, били су убедљив разлог да општинска Комисија за родну равноправност, у оквиру Акционог плана за ову годину, уврсти и пројекат „Унапређење положаја девојчица у спорту“.

Његова реализација јуче је крунисана новим справама за гимнастику у Спортско-рекреативном центру „Шумадија“, где нас је дочекала граја знатижељних девојчица и по неки дечак. Оне су, како су нам рекле, одушевљене новим козлићем, при чијем се прескоку понекад и падало, шведским сандуком и  гредом пред којом се стрепи, јер, како кажу, одржати равнотежу и координацију покрета није ни мало лако и захтева доста вежбања. Ту су и неизбежна одскочна даска, као и шест предивних црвених струњача, које маме да се "употребе".

Све је ново, све блиста, али ће свима бити драго да се од вежбања мало и похабају поменуте справе, јер ће то бити доказ да је ова акција успела и да ће се можда нешто и поправити у женском спорту. То је јако важно, јер су истраживања координаторке пројекта Наде Банковић показала да су, након систематског прегледа деце у основним школама, подаци поразавајући. Чињеница да у аранђеловачким клубовима има 2000 мушкараца и 633 жене и да су спортски сарадници претезно мушкарци (160 мушкараца према 28 жена), потврђује правило да је запостављена физицка култура допринела угрожавању здравог развоја и раста девојчица и да је проблем много комплекснији, него што се чини.

"Због тога смо морали нешто да предузмемо, и испред Комисије за родну равноправност смо одлучили да помогнемо девојчицама, првенствено у развоју, и, са малим средствима које смо добили, створимо услове за формирање гимнастичке секције", рекла је Банковићева.

Како створити услове за веће укључивање девојчица у спортска друштва, како их приволети да, најпре, редовно похађају физичко васпитање, како им развијати љубав према спорту, како школе мотивисати да учине све што могу како би њихови ђаци, а нарочито девојчице, имале другачију представу о неопходности бављења спортом, како спорстке институције "увући" у читаву причу - питања су која траже брже одговоре.

Такав конкретан одговор дали су јуце СРЦ "Шумадија" и ОШ "Милан Илић Чича", чији су директори, Бојан Максовић и Ивко Николић, са председницом општинске Комисије за родну равноправност Данијелом Гавриловић, потписали Уговор о преносу и коришћењу гимнастичких справа. Тада смо и од Максовића и од Николића чули да ће од јесени "кренути" гимнастичка секција, која треба да буде "окидач" за даљи развој женског спорта.

"До сада смо имали само салу и лопту, кошеве и мрежу за одбојку, а сада је обогаћен садржај", каже Николић, чији ђаци виших разреда већ имају наставу физичког у СРЦ "Шумадија" и обећава да ће од следеће школске године и "четвртаци" стати на спортски паркет. 

И Максовић је задовољан што је општинска Комисија за родну равноправност обезбедила неопходна средства за набавку мобилијара за гимнастичку секцију, напомињући да та институција читавих 27 година није купила ниједну справу. "Спортски центар је конкурисао са неким пројектима, како би побољшали услове рада деци", рекао је Максовић, који се залаже да и ђаци нижих разреда бар један час недељно вежбају у сали.

Куповином справа за гимнастичку секцију начињен је први корак ка озивљавању гимнастике у граду, која деценијама уназад није ни постојала, потврдила нам је председница Комисије за родну равноправност. Она је истакла да је задовољна што су СРЦ "Шумадија" и ОШ "Милан Илић Чича" препознали потребу за тим спортом. "Верујем да се након потписивања овог уговора неће заврсити рад на овом пројекту, који кошта 183.000,00 динара, већ ће га наставити, унапредити и радити на његовој одрживости кроз формирање гимнастичке секције и кроз куповину додатних справа", истакла је Гавриловићева.

Share

Додај коментар

Молимо прочитајте следеће упутство пре слања коментара:

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, расну и националну мржњу као и нетолеранцију неће бити објављени. Коментари који садрже оптужбе других особа за почињено кривично дело не објављујемо. Мишљења изнешена у коментарима су приватна и не представљају ставове уредника сајта.

Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте у објављеним вестима не објављујемо, али ће бити прослеђени уреднику вести и на томе се захваљујемо.

Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака. Од читалаца очекујемо да коментаришу вест и изнесу своје мишљење у погледу објављене вести.

Општина Аранђеловац задржава право избора коментара који ће бити објављени.


Сигурносни код
Освежи