Get Adobe Flash player

Сарадња локалне самоуправе са ресорним министарствима

Данас су у радној посети Аранђеловцу били министар природних ресурса, рударства и просторног планирања проф.др Милан Бачевић, у пратњи најближих сарадника, државног секретара мр Томислава Шубарановића, помоћника министра Зорана Даниловића и посебног саветника Драгољуба Лаковића.

 

Представници министарства су имали низ састанака са представницима локалне власти, са произвођачима и прерађивачима камена  и менаџментом компаније “Омиа Венчац“.

 

Са представницима извршне власти  града Аранђеловца вођени су разговори о усклађивању локаних са националним стратегијама,  као битним сегментом развоја, који само у спрези и усклађеном деловању могу довести до привлачења страних инвестиција, отварања нових радних места и  развоја локалног туризма.

 

Аранђеловачка општина има велике понецијале у природним ресурсима који уз праве пројекте може да искористи за локални а и општи развој, истакао је министар Бачевић,  приликом данашње радне посете Аранђеловцу. “Доношењем новог закона о геолошким истраживањима и рударству, који је у припреми, знатно ће се олакшати пласирање страног капитала и уједно  довести до оживљавање привреде, кроз стратешко партнерство, чиме  природне сировине остају у власништву државе.Приликом дефинисања локалне развојне стратегије, посебну пажњу треба обратити на популациону политику, на синергију географског положаја и демографију становништва“, истакао је Бачевић.

Бојан Радовић, председник општине изразио је задовољство данашњом посетом ресорног министра и најавио посете осталих министара Владе Србије. “ Да бисмо решавали проблеме који су везани за рад наших привредних субјеката, неопходна је добра сарадња између ресорних министарстава и локалне самоуправе“, истакао  је Бојан Радовић.

 

На састанку  са произвођачима и прерађивачима камена, привредници су министру постављали питања и  упознали га са проблемима са којима се сусрећу, уз исказану потребу за унапређењем сарадње.Проблем који посебно мучи ове привреднике јесте што су на  реализацији свих значајнијих пројеката у нашој земљи ангажоване стране компаније. С обзиром да је ово затечено стање, министар Бачевић је рекао да ће у оквиру својих надлежности учинити све да се то стање поправи, кроз законску регулативу и стварање повољне пословне климе.Успешну привредну активност  и конкурентност  прерађивача камена  отежава и уситњеност, која доводи до неконкурентности на међународним тржиштима. Стога се природно наметнула идеја да се организују у кластер и на тај начин наступе организовано.

 

Представници Министарства су потом обишли производне погоне компаније “Омиа Венчац“, где је министар Бачевић  истакао да могу рачунати на подршку Министарства , али уз пласман капитала, који ће довести до  стварања нових  развојних шанси Србије, као и отварања простора  за нова радна места, што је у складу са политиком за коју се залаже Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања.

Share

Додај коментар

Молимо прочитајте следеће упутство пре слања коментара:

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, расну и националну мржњу као и нетолеранцију неће бити објављени. Коментари који садрже оптужбе других особа за почињено кривично дело не објављујемо. Мишљења изнешена у коментарима су приватна и не представљају ставове уредника сајта.

Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте у објављеним вестима не објављујемо, али ће бити прослеђени уреднику вести и на томе се захваљујемо.

Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака. Од читалаца очекујемо да коментаришу вест и изнесу своје мишљење у погледу објављене вести.

Општина Аранђеловац задржава право избора коментара који ће бити објављени.


Сигурносни код
Освежи